SVE Etikett + VANLIGA FRÅGOR (FAQ)

Svensk-Österrikiska Föreningen inbjuder till 


Ballnatt i Wien 2024


BERNS SALONGER

Lördag den 17 februari 2024

BAL I WIEN


En Wienerbal är ett måste om du gillar vackra kläder, gärna svänger dina dansben och inte flyr omgående när du hör klassisk musik.
I Wien blir det mer än 400 balfester varje säsong. I Stockholm finns bara en enda riktig Wienerbal: BALNATT I WIEN. Svensk-Österrikiska Föreningen, en ideell förening utan vinstsyfte, grundades 1944 i Stockholm. Sedan 1949 inbjuder föreningen varje år sina medlemmar och vänner till Wienerbalen, som idag av många besökare anses vara ”Stockholms bästa bal”. Kanske du har redan hört talas om den.


Allt börjar med en välkomstmottagning och ett glas bubbel. Innan dess, på vägen in, har du troligen redan visat upp ditt vackraste leende för våra fotografer. Efter mottagningen väntar uppträdandet av kvällens stjärna, operasopranen Sanna Gibbs, och därefter väntar vi alla på den formella öppningsceremonin för balen, debutanternas festpolonäs.
Du blir del i en kväll fylld av musik, dans och underhållning på hög nivå, så som det enligt traditionen anstår en äkta Wienerbal.

Och ja! Vi tillämpar strika klädselregler, och det kan vara bra om du lär dig lite ”Wiener Ball-Etiquette”. Men ingen fara, även om allt görs med stil så råder samtidigt den typisk österrikiska avspändhet.

Vad är det som utgör en äkta Wienerbal?

En äkta Wienerbal av elegant snitt är ett sällskapsevenemang där dans och underhållning står i medelpunkt och som kräver extra elegant klädsel. De mest ansedda balfester i Wien sker i regi av yrkesförbund av t.ex. läkare, jurister, ingenjörer, jägare, brandmän eller kaffeehusägare. De är öppna för allmänheten. Den huvudsakliga balsäsongen är under karnevalstiden, d v s mellan januari och mars, men det finns också några väldigt fina sommarbaler.

 

Strikta klädesföreskrifter!

Varje bal i Wien tillämpar sina klädesregler som i de flesta fall inte tillåter undantag. Även om du har en giltig balbiljett kan du förvägras tillträde om du har fel klädsel. På eleganta balfester gäller normalt lång aftonklänning som går enda ner till golvet för damerna. För herrar är det oftast frack, smoking eller svart kostym (varje bal har sina egna regler) för herrarna. Vid modernare balfester, t.ex. Life Ball, tillåts dock mer fantasifulla utstyrsel, och en del baler tillåter även österrikiska folkdräkter som (ofta långa) Dirndlklänningar eller Steirerkostym. Vår bal i Stockholm följer traditionerna av en högklassig Wienerbal. Frack (med dekorationer), smoking eller galauniform. För damerna gäller uteslutande lång aftonklänning (obs att vita balklänningar endast bärs av debutanter!)

Damenspende

På de flesta traditionella balfester i Wien är det brukligt att damerna får en liten present som souvenir. Under 18hundratalet var det vackert dekorerade danskort, där damen skrev upp namnen av kavaljererna som hon hade lovat en dans till under balnatten. Idag kan de komma i olika skepnader, t.ex. små skedar eller modesmycken. I vårt fall kommer Damenspende direkt från Wien som en hälsning från staden och dess borgmästare. 

 

Öppningsceremoni med polonaise

I Wien startar balfesterna normalt mellan kl 21 och 22 och pågår sedan till morgontimmarna. Middagen har man ntagen innan man kommer till balen, där det bara finns lättare förtäring (klassikern även på de mest eleganta balfester är faktiskt Wienerkorv med senap och en skiva bröd).

Själva öppningsceremonin är en av balens mest spektakulära höjdpunkter och startar med debutanternas inmarsch och polonaisen som övergår i kvällens första vals. Ingen annan än debutanterna får dansa innan ceremonimästaren ropar

”Alles Walzer!”. Därmed är balen öppnad och dansgolvet är ditt.

 

Damenwahl (”Damernas”)

Det är normalt herren som frågar damen om lov. Men under en viss period av balen kan det vara tillåtet för damerna att bjuda upp herrar till en dans. I så fall sker det efter att ceremonimästaren tydligt har utropat ”Damenwahl!”.

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR


Vad som ingår i biljettpriset
Välkomstdrink

Damenspende (för damerna)

Dans&underhållning


Vad som inte ingår i biljettpriset
Mat&dryck under balen
Bord i balsalen (bokas extra)


Kan vem som helst delta?
Alla är välkomna. Ingen utesluts.
För att kunna delta måste man dock
- motsvara klädkoden som gäller för balen,
- acceptera vår foto-/integritetspolicy.

Det finns en dresscode/klädkod för balen. Vad innebär det?
Wienerbalen i Stockholm är en dansfest som har de större balfester i Wien som sin förbild.
Dresscoden/klädkoden är därför utformad efter förebilden.
Klädkoden på Wienerbalen i Stockholm gäller utan undantag. Motsvarar din klädsel inte klädkoden så kan du avvisas även om du har en giltig balbiljett.

Hur köper man en biljett?
Biljett köps via länk på Svensk-Österrikiska Föreningens hemsida ( www.svensk-oesterrikiska.se ) Du länkas sedan till TICKSTER som avvecklar biljettförsäljningen åt oss. Du får sedan en biljett av TICKSTER. Du ska sedan spara biljetten då det är en värdehandling.

Kan jag boka för en grupp?
För bokning av större grupper vänd dig med mail till:  wienerbalen@svensk-oesterrikiska.se


Hur får jag min biljett?
När du har köpt biljetten via TICKSTER får du biljetten skickat till dig (vanligen i mail).
Du ska sedan spara biljetten då det är en värdehandling.

Kan jag boka ett bord i balsalen?
Det finns ett antal bord för 2, 4 eller 6 personer i balsalen. Du kan boka ett bord via hemsidan genom TICKSTER mot en avgift.

Ingår mat och dryck?/Bordsbokning i restaurangen Berns Asiatiska
Vi följer numera Wiens baltradition, ingen middag på balen längre.  
I Wien utgår man att baldeltagarna har intagit middagen innan de kommer på balen.
Om du vill reservera bord på Berns Asiatiska, direkt bredvid ballokalen, får du görs reservationen själv i god tid före balen. Vi har förhandsbokat ett stort antal platser för våra balgäster, och middagssittningen är tidstajmad med starten av Wienerbalen.

Är evenemanget handikappanpassad?
Alla berörda lokaler är handikappanpassade och kan nås med hiss

Får man ta fotografier?
Självklart kan du själv ta bilder på balen.
Det kommer också att finnas en professionell fotograf som tar bilder på balen och som jobbar på vårt uppdrag. Vi förbehåller oss rätten att visa dessa bilder på vår webbsida och i sociala medier samt i printmedier. Genom att köpa en balbiljett accepterar du detta.